Różne smaki Toskanii

Środowe popołudnie (tj. 22.06.2016 r.) w naszej bibliotece upłynęło na rozkoszowaniu się włoskimi smakami. Temperatura tego dnia wspaniale dopasowała się do włoskiej tematyki. Nie przeszkodziło to jednak tym, którzy chcieli bliżej poznać włoskie klimaty i „zakosztować” przede wszystkim w pięknej Toskanii.

Było to możliwe dzięki spotkaniu z Panią Aleksandrą Seghi – mieszkającą w Toskanii autorką 7 książek, w których opisuje swoje toskańskie życie, szczególną uwagę kładąc na kuchnię włoską. Książki Pani Aleksandry zawierają rozmaite przepisy – od potraw serwowanych w różnych częściach Włoch (książka „Domowa kuchnia włoska) aż po potrawy wegetariańskie („Zielona Toskania”). Słuchając opowieści naszego Gościa i oglądając przygotowaną prezentację multimedialną można było zdobyć ciekawe informacje na temat sposobu jedzenia Włochów oraz ich życia, które, jak się okazuje, coraz bardziej otwiera się na różnorodność, także w sferze kulinarnej. Pani Aleksandra mówiła o tym, że obok kuchni chińskiej czy japońskiej pojawiają się także, w większych miastach, restauracje polskie. Sama autorka czasami serwuje swoim gościom polskie dania, które cieszą się dobrą opinią :). Podczas spotkania nie zabrakło też pytań od publiczności, która była ciekawa prezentowanych potraw, sposobu ich przyrządzenia oraz doboru odpowiednich ziół do potrawy. Wiedza Pani Aleksandry na temat przygotowania włoskich dań to istna skarbnica, którą dzieli się na swoim blogu www.aleksandraseghi.com. Zapewne wiele osób skorzysta z zawartych na blogu i w książkach porad, bo wczorajsze spotkanie skutecznie podsyciło nasz apetyt na Toskanię :).

MiGBP w Strzelinie

DSCN4980 DSCN4976 IMG_4810 IMG_4805 IMG_4795 DSCN4985 IMG_4802 DSCN4983

Facebook Comments Box
Facebook