Przepis na świąteczne pierogi

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białego Kościoła polecają świąteczną potrawę. Gospodynie podzieliły się z naszymi czytelnikami przepisem na pierogi z kapustą i kaszą gryczaną.

Święta Bożego Narodzenia za pasem. W większości domów już rozpoczęły się przygotowania. Na świątecznym stole zgodnie z tradycją powinno pojawić się dwanaście potraw symbolizujących dwunastu apostołów. Jedną z podstawowych potraw, która często pojawia się na polskich stołach są pierogi, najczęściej z kapustą. Podobną propozycje przedstawiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białym Kościele. Gospodynie postanowiły podzielić się z naszymi czytelnikami przepisem na pierogi z kapustą i kaszą gryczaną.

Składniki na farsz: kapusta kwaszona 500 g, mały woreczek kaszy gryczanej, 2. cebule, olej, sól, pieprz, łyżka bułki tartej,

Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, łyżka oleju.

 

Sposób wykonania

Najpierw należy ugotować kapustę kwaszoną w garnku z wodą przez około godzinę. Następnie ją schłodzić i dokładnie odcisnąć. Woreczek kaszy gryczanej również trzeba ugotować na małym ogniu w garnku z wodą (ok. 15 minut). W kolejnym etapie należy pokroić cebule i wrzucić je na rozgrzaną olejem patelnię. Smażyć należy do zrumienienia cebuli. Następnie trzeba połączyć wyżej wymienione składniki (kaszę, kapustę i cebulę), doprawić je solą i pieprzem (do smaku), dodać łyżkę bułki tartej i wszystko wymieszać. W dalszej części należy skupić się na wykonaniu ciasta. Na stolnicę trzeba wysypać wyżej wymienione składniki, tzn. 1 kg mąki, dodać 2 szklanki ciepłej wody oraz szczyptę soli. Następnie ciasto trzeba zagnieść, aż będzie elastyczne. Pod koniec należy dodać łyżkę oleju. Ciasto trzeba odstawić na chwilę. Następnie je rozwałkować i wykrawać szklanką okrągłe krążki, na które nakłada się farsz. Należy pamiętać, aby dobrze zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi trzeba wrzucić do wrzącej wody i gotować około 5 minut. – Smacznego – życzą panie z KGW w Białym Kościele.

Jakub Olejnik

Facebook Comments Box
Facebook