Menu oparte na polskiej kuchni

To jedna z najdłużej działających restauracji w mieście. Strzeliński Sezam oferuje wiele różnych dań. Z jakiego przysmaku najbardziej zadowolona jest właścicielka restauracji i ile kosztują posiłki?

Stałym cyklem „Nowin Strzelińskich” jest prezentacja firm, które należą do programu „Strzelińska Rodzina Trzy Plus”. Tym razem odwiedziliśmy restaurację Sezam, która mieści się przy ul. Wrocławskiej 37 w Strzelinie. Jej właścicielką jest Helena Kapka. Pod jej skrzydłami restauracja działa od lat 90. XX w. – Gdy skończyłam szkołę gastronomiczną rozpoczęłam pracę w restauracji GS-u Granit, która znajdowała się przy ul. Kopernika w Strzelinie. Przez 10 lat pracowałam jako kelnerka, bufetowa, księgowa i intendentka – opowiada Helena Kapka. – Po zmianie ustroju w Polsce rozpoczęła się prywatyzacja. Przejęłam restaurację Granitu, później chwilę pracowałam w restauracji Roma przy ul. Dzierżoniowskiej – dodaje. W tym czasie właścicielem Sezamu było WSS Społem Strzelin. – Potrzebowałam wynająć salę na wesele syna znajomego. Sezam był wtedy nieczynny, pomieszczenie stało puste. Najpierw lokal dzierżawiłam, później udało się go kupić – przyznaje.

Restauracja Sezam proponuje bogatą ofertę dań. Menu oparte jest przede wszystkim na tradycyjnej polskiej kuchni. – Wśród zestawów obiadowych posiadamy aż 9 rodzajów kotletów schabowych, m.in. po parysku, chłopsku, szwajcarsku, hawajsku, na grzance, z pomidorami itp. Oprócz tego oferujemy klientom pierogi, gołąbki, naleśniki, placki i wiele innych dań – wymienia Helena Kapka. Z jakiego przysmaku właścicielka jest najbardziej zadowolona? – Nasza restauracja słynie z zupy gulaszowej. Danie cieszy się bardzo dużym powodzeniem, wielu klientów chwali jego smak. Często jest zamawiane na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe – podkreśla. Restauracja codziennie oferuje danie dnia (drugie danie), które kosztuje 10 zł. Klienci mają też możliwość skorzystania z obiadu abonamentowego, który wynosi 7 zł. Czym się różni? – Dania abonamentowe są podstawowymi propozycjami jak np. zupa oraz drugie danie (bez wyboru). Z kolei w ofercie danie dnia posiłki są bardziej treściwe i mają większą porcję – wyjaśnia. Oczywiście klienci mogą także zamówić dania z karty. Nie brakuje również napojów (kawa, herbata, alkohole). Sezam proponuje również zestawy śniadaniowe. – Goście mają do wyboru cztery zestawy np. śniadanie z parówką, jajecznicą, wędliną – tłumaczy. Restauracja świadczy również usługę dowozu jedzenia. – Korzystają z tej możliwości głównie firmy. Obsługujemy nie tylko lokalnych przedsiębiorców, ale także firmy we Wrocławiu czy Kobierzycach – zaznacza. – Ponadto organizujemy wiele imprez okolicznościowych jak jubileusze, wigilie, spotkania opłatkowe itp. – dodaje.

Dzięki dołączeniu restauracji do „Strzelińskiej Rodziny Trzy Plus” wielodzietne rodziny mogą skorzystać ze zniżki. Przysługuje im 5 % rabatu na całe zamówienie.

Jakub Olejnik

Facebook Comments Box
Facebook